Fridykning – ett barnsligt intresse?

FridykningAlla har vi ju varit små, och där en del av oss utvecklar nya intressen som vuxna, fortsätter andra att arbeta vidare med sina barndomsintressen hela livet. Det svenska dataspelet Minecraft, som blivit en succé utan dess like trots att det inte ens är färdigt, är ett exempel på detta. Till skillnad från i många andra spel finns det här inte något mål: spelet handlar om att bygga upp miljöer. En sorts virtuellt Lego, helt enkelt. Till sommaren kommer Lego med Minecraft-tema att lanseras, och därmed sluts cirkeln.

Det finns även andra sätt att utveckla sina ”barnsliga” intressen. Två saker som barn tycker om är heliumballonger, från exempelvis www.gasballonger.se, och att se hur länge de kan hålla huvudet under vattnet. Vissa får sedan andra intressen, som moppar eller dataspel, men andra fortsätter att fascineras av detta hela livet.

Hur fungerar fridykning?

Fridykning är en ganska extrem sport, där det gäller att ta sig ned till så stort djup som möjligt, utan syrgastuber. Sporten blev känd tack vare Luc Bessons film ”Det stora blå”, som baserades på verkliga händelser. Syrgastuber används inte, men däremot vissa andra hjälpmedel. Eftersom vattnet är kallt på de djup som fridykarna går ned till används torrdräkt, och för att inte förirra sig följer de ett rep. Många använder också en vikt för att ta sig ned i vattnet snabbare, och en gasfylld ballong för att ta sig upp igen. Det svenska rekordet innehas av Annelie Pompe från Mölndal, som tog sig ned till 102 meters djup i Gullmarsfjorden i augusti 2010.