Barn tycker om telefoner och surfplattor. Det finns dock några saker man ska tänka på, så att de är säkra att använda. Begränsad skärmtid är det främsta man bör införa som regel, så att skärmarna hjälper barnens utveckling och inte hämmar den.
Barn idag tar till telefoner och surfplattor så fort rastlösheten sätter fart. Vid en så låg ålder som tre år kan många barn hantera telefoner vilket innebär många risker. Självklart kan man göra det säkrare för sig genom att laga telefonen fysiskt så inget glas är sprucket https://phonehero.se/, och använda sig av filter på den. Det allra bästa är dock att helt nollställa med en fabriksåterställning så att den är säker att använda för barnet. Detta skriver Macworld.
Hur mycket skärmtid är optimalt?
Skärmtiden får inte ta över från annat som är viktigt för barnens utveckling. Detta skriver Expressen. Enligt en undersökning av amerikanska barnläkarföreningen ska barn under två år helst inte tillåtas att ens titta på en skärm alls och för en treåring ska skärmtiden vara mycket begränsad. Föräldrarna ska såklart uppmuntra barnen att lära sig saker via skärmarna, men det får inte gå till överdrift. Om barnen är så pass gamla att det uppstår konflikter om hur mycket skärmtid som är tillåtet måste man hitta en lösning.
”Att inrätta skärmfria zoner, till exempel matbordet och sängen, kan underlätta – liksom skärmfria dagar eller tider”, säger Malin Bergström som är barnpsykolog.
Enligt Sveriges Radio är den optimala skärmtiden för barn 1 timme och 40 minuter för spel och 4 timmar och 17 minuter för allmän datortid. Används skärmarna mer är det risk att barnet får sömnbrist och brist på fysisk aktivitet.