I dag skriver vi om leksaker och om hur du själv kan skapa en mer giftfri vardag för barn (och dig själv). Gamla leksaker kanske inte alltid är de bästa att skänka bort, trots att tanken är god.
I en artikel som vi finner i Metro kan vi läsa om hur det faktiskt inte är en så bra idé att skänka gamla leksaker till sitt barns förskola, även om givetvis tanken är god och handlingen generös. Det är nämligen så att den där kassen full av gamla leksaker kan vara proppfull av kemikalier, något som många kanske inte vet. Men för att göra det enklare för föräldrar att veta vad som en inte ska ge bort kan man följa denna lista med tips:
Skänk inte bort leksaker som:
- Luktar/doftar dessa kan innehålla allergiframkallande ämnen
- Är äldre än 2007, då var det tillåtet med ftalater i dessa och detta kan skada fortplantningsförmågan
- Är köpta utanför EU, de kan ha giftigt innehåll eftersom andra länder har lägre kemikaliekrav
- Är gammal elektronik som gamla mobiltelefoner, dessa kan exponera barn för bly och flamskyddsmedel
- Är gammalt teatersmink, detta innehåller ofta allergiframkallande medel och i vissa fall bly
Sedan är det kanske bra att i stället för att skänka bort gamla leksaker i stället skänka nya, som du köpt på nätet hos bra lekaffärer. Få rabatt när du handlar hos lekmer så blir det dessutom inte så dyrt.
På Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om hur du kan skapa en giftfri vardag för dina barn eller dagisbarn. För det är nämligen så att vi får i oss en mängd främmande kemikalier varje dag, varav de flesta är ofarliga men sedan även en del som kan klassas som farliga och ohälsosamma. Barn är särskilt utsatta i och med att de är extra känsliga. De tips vi får när vi läser på sidan är att man bland annat kan minska på köttet och välja ekologiskt. Det är så att det är via maten vi får i oss miljögifter, och kött är en av de stora källorna till Bosfenol A.
Annat att tänka på är att undvika plast i kontakt med varm mat, för nästan 90 procent av alla plaster läcker hormonstörande ämnen i kontakt med värme. Använd i stället porslin, glas, trä och livsmedelsgodkänt rostfritt stål. Att sedan låta barnen leka mer utomhus är bra inte bara för att det är frisk luft, halten av kemikalier som är farliga – är många gånger högre inomhus. Rensa sedan bort äldre leksaker i mjuk plast, dessa kan innehålla skadliga mjukgörare. Leksaker som är CE-märkta och tillverkade efter 2013 är säkrare att använda och skänka bort.
Här kan du läsa på mer
Även på myndigheten Kemikalieinspektionen kan man fördjupa sig vidare angående just kemikalier i samhället. För det är så att allt egentligen består av kemiska ämnen och kemikalier i sig är inget giftigt, som allmänheten använder ordet som. Det är när en del kemiska ämnen inte bryts ner utan samlas i naturen, i djur och i människan som det kan blir farligt. Dessa kan till exempel ge allergi, försura och övergöda i naturen, påverka ekologi djurs hjärnor.